BEASISWA.INFO

Info Terbaru Beasiswa Dalam & Luar Negeri

Beasiswa Pemerintah Turki Tahun 2009-2010



Pemerintah Republik Turki menawarkan 38 beasiswa bagi mahasiswa Perguruan Tinggi Indonesia untuk tahun ajaran 2009-2010. Beasiswa meliputi: 5 beasiswa bagi program bahasa, 20 beasiswa pendidikan tinggi, 8 program S2/S3, dan 5 beasiswa penelitian.

Berkenaan dengan hal tersebut, bilamana mahasiswa Perguruan Tinggi Saudara berminat maka mohon formulir terlampir yang telah diisi dapat dikembalikan paling lambat pada tanggal 30 April 2009 untuk Program Bahasa Summer Course dan 15 Juni 2009 untuk program beasiswa lainnya.

Dokumen ditujukan kepada Kedutaan Besar Turki di Jakarta dengan alamat:
Jl.H.R. Rasuna Said, Kav.1
Jakarta 12950
Telp. (021) 525-6250 / 526-4143 / 522-7440
Fax. (021) 522-6056 / 527-5673
U.P. Menteri Pendidikan Nasional Turki.

Overview

The Embassy of the Republic of Turkey presents its compliments to the Department of Foreign Affairs and the Department of Education of the Republic of Indonesia and has the honour to inform the Department that the Government of Republic of Turkey has decided to provide thirty eight scholarships at the disposal of Indonesian Government to be used by the Indonesian students-graduates/researchers for 2009-2010 academic year within the purpose of further developing the relations between the two countries in the field of education. These 38 scholarships will be comprised of five language summer course, twenty higher education, eight master/doctorate, and five research scholarships.

The informative notes and application forms regarding the said Scholarships are enclosed herewith.

It would be appreciated if the Department could kindly convey the enclosure to the relevant Indonesian authorities to make the necessary announcement through the educational institutes.

The candidate’s documents should be delivered to the Turkish Ministry of National Education by this Embassy latest by 30 April 2009 for the Summer Course on Turkish Language. The deadline for the application for other scholarships is 15 June 2009.

The Embassy of the Republic of Turkey avails itself of this opportunity to renew to the Department of Foreign Affairs and the Department of Education of the Republic of Indonesia the assurances of its highest consideration.

Terms and Requirements

TERMS AND REQUIREMENTS FOR THE GOVERNMENT SCHOLARSHIPS OF THE REPUBLIC OF TURKEY

I) GENERAL TERMS

If there is no special note in bilateral agreements; Turkish Government offers scholarships for Undergraduate and Graduate (Master/PhD) studies, as well as for Research and Turkish Language Summer Courses under the following conditions:

1- Scholarship notifications are announced through diplomatic channels. Candidates should apply to the authorized bodies of their own countries or to the Turkish Embassies/Consulates in their respective countries.

2- Candidates are selected by a commission, consisting of representatives from Turkish Embassies/Consulates and from representatives of respective countries. Commission also selects one reserve candidate for a quota of five, two reserve candidates for a quota of six or more.

3- Documents of candidates for undergraduate, graduate and research scholarships should be submitted to the Turkish Ministry of National Education through diplomatic channels before 1st of July and the documents of candidates for Turkish Language Summer Course scholarships before 15th of May same way. Applications with missing documents or applications received later than the above mentioned dates will not be taken into account.

4- Turkish Ministry of National Education examines and evaluates the documents and selects the candidate/s. Selected candidates are invited through diplomatic channels.

5- Candidates of undergraduate and graduate scholarships should obtain a visa of “Education” and the candidates of research scholarships should obtain a visa of “Research (holder of MoNE scholarship)” from the Turkish Embassies/Consulates in their respective countries. Candidates of Turkish Language Summer Courses scholarships can attend a two-month TÖMER course with a tourist visa.

6- Candidates should be at the address on the invitation letter and bring the application letter and the originals of the diplomas with them. They should cover their own travel expenses.

7- Candidate registers to the educational institution that he/she is accepted and applies for the scholarship. With the official school registration and scholarship documents he/she applies for “dorms” and “residence permit”. Invitation letter includes necessary information.

8- Student should apply for the extension of residence permit one month prior to its deadline. Extension of the residence permit is under student’s responsibility.

9- Undergraduate and graduate students attend Turkish Courses at TÖMER for 1 year. In order to be enrolled to the universities, students should obtain a “high” level of TÖMER Diploma.

10- Before making their choices, applicants have to inquire about the universities conditions of acceptance and registration. Some universities require students to attend a one-year preparatory class and take
a final exam. After completing the placement process for a university, requests for university changes are not regarded.

11- Applications for Medical Specialty studies are unacceptable. However, candidates can take exams for Medical Specialty studies on their own efforts.

12- Research programs are open to those who want to make a scientific research in his/her particular subject area in a university. Research duration is between 2-8 months.

13- Turkish Language Summer Courses are organized in Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Kayseri, Antalya and Samsun. Applicants can choose three provinces among them. Courses are not organized in provinces that have no adequate number of applicants. Course dates are from July 1st to August 31st.

14- School fees, dorm fees and medical treatment expenditures (excluding long term illnesses, serious surgical operations, prosthesis, jaw orthopaedics, orthodontics and teeth prosthesis) are paid by the Turkish Government.

15- Monthly payment for graduate studies, research or Turkish Language Summer Course is TL 220, and TL 195 for undergraduate studies. Travel expenses and cost of meals are to be covered by the student.

16- Academic year begins on October 1st.

17- If a student cannot graduate in normal school time he/she is given maximum a 2 year extra time. If a student cannot graduate in that extra time, his/her scholarship will be cancelled.

18- It is assumed that the student accepts the conditions of the educational institution and the conditions of the hostel and the conditions of the scholarship that takes place in this document.

II) ELIGIBILITY FOR SCHOLARSHIPS

  • Applicants should not be a citizen of the Republic of Turkey or hold a dual nationality (Turkish and any other country’s nationality).
  • Undergraduate candidates should have a “good” level of a high school graduation degree. The high school which was graduated from should be equivalent to the high schools in Turkey. Candidates should not have suspended education more than 2 years after graduation and not be older than 25 years on the date of application.
  • Candidates for graduate studies (Master/PhD) should be a graduate of a 4-year university and not be older than 40 years on the date of application.
  • Research candidates should be a graduate of a 4-year university and have a good level of Turkish, English or French.
  • Candidates for the Turkish Language Summer Courses should be a university student or a graduate student.
  • Candidates should not be infected with a contagious disease (HIV, Hepatitis-C and etc) or should not have a disease preventing his/her education in Turkey.

III) DOCUMENTS REQUIRED

Bachelor’s Degree Applicants

  • Scholarship Application Form (should be filled out legibly and presented with a passport-size photo attached)
  • Two photocopies of diploma (the original diploma should be brought to Turkey if accepted to the scholarship program)
  • Two photocopies of the transcript
  • Health report
  • One passport-size photograph
  • Photocopy of the page in passport that carry your photograph and any other pages that are filled in or stamped officially.
  • Documents numbered 2, 3 and 4 shall either be in English or Turkish or French. Documents issued in another language should be translated into one of these three languages.
  • Photocopies and translations of documents shall be validated by overseas Embassies/Consulates of the Republic of Turkey.
  • All required documents shall be submitted in a single file.

Master’s/ Doctor’s Degree Applicants

  • Two photocopies of Scholarship Application Form (each copies should be filled out legibly and be presented with a passport-size photo attached
  • Two photocopies of diploma (the original diploma should be brought to Turkey if accepted to the scholarship program)
  • Two photocopies of the transcript
  • Two photocopies of Curriculum Vitae
  • Two Letters of Recommendation (from two Professors)
  • Health report
  • One passport-size photograph
  • Photocopy of the page in passport that carry your photograph and any other pages that are filled in or stamped officially.
  • Documents numbered 2, 3, 4, 5 and 6 shall either be in English or Turkish or French. Documents issued in another language should be translated into one of these three languages.
  • Photocopies and translations of documents shall be validated by overseas Embassies/Consulates of the Republic of Turkey.
  • Required documents should be submitted in two separate files same as one another.

Research Scholarship Applicants

  • Four photocopies of Scholarship Application Form (each copies should be filled out legibly and be presented with a passport-size photo attached)
  • Two photocopies of diploma (the original diploma should be brought to Turkey if accepted to the scholarship program)
  • Two photocopies of the transcript
  • Two photocopies of Curriculum Vitae
  • Two Letters of Recommendation (from two Professors)
  • Two photocopies of research proposal (should be related with the planned research)
  • Health report
  • One passport-size photograph
  • Photocopy of the page in passport that carry your photograph and any other pages that are filled in or stamped officially.
  • Documents numbered 2, 3, 4, 5 and 6 shall either be in English or Turkish or French. Documents issued in another language should be translated into one of these three languages.
  • Photocopies and translations of documents shall be validated by the overseas Embassies/ Consulates of the Republic of Turkey.
  • Required documents should be submitted in two separate files same as one another.

Turkish Language Summer Courses Applicants

  • Scholarship Application Form (should be filled out legibly and be presented with a passport-size photo attached)
  • Photocopy of diploma (the original diploma should be brought to Turkey if accepted to the scholarship program)
  • Health report
  • One passport-size photograph
  • Photocopy of the page in passport that carry your photograph and any other pages that are filled in or stamped officially.
  • Documents numbered 2 and 3 shall either be in English or Turkish or French. Documents issued in another language should be translated into one of these three languages.
  • Photocopies and translations of documents shall be validated by the overseas Embassies/ Consulates of the Republic of Turkey.
  • Required documents should be submitted in a single file.

ATTENTION:

  • Incomplete or incorrect Application Forms will be invalid.

Application Form

Application Form
Government of the Republic of Turkey Scholarship 2009


Join us and get free scholarship information to your inbox. Fill in the form below with your email address:


28 Comments

  1. sipo says:

    Saya mahasiswi Fakultas Ekonomi dari salah satu PTN di Jogja, saat ini sedang menempuh kuliah di semester 3, saya lulus SMA tahun 2009, yang ingin saya tanyakan: 1. Ijazah tertinggi saya adalah ijazah SMA, apakah saya dapat mengikuti program beasiswa ini?
    2. Apakah kuliah S1 disana juga 4 tahun seperti di Indonesia?
    3. Apakah semua biaya kuliah (pendaftaran, SPP, buku, dll), biaya hidup, perjalanan pulang pergi dan pembuatan pasport ditanggung penyelenggara atau kita butuh menyiapkan sejumlah uang jika diterima? Jika iya kira2 berapa rupiah yang harus disiapkan dan untuk keperluan apa saja?
    Terimakasih.

  2. admire says:

    kapan pengumuman penerima beasiswa untuk yang S-1?
    dan bagaimana kita dapat mengetahuinya, melalui web atau pengumuman secara langsung kepada si penerima beasiswa?
    terimakasih.

  3. saya berharap dapat mengikuti ini karena saya tak punya uang sama sekali,saya memohon sekali pemerintah TURKI mau membantu,saya mendukung kegiatan kemanusian Mavi marmara menyumbang GAZA dan mohon disampaikan kepresiden dan DPR serta MPR Turki ,karena Presiden Indonesia sama sekali tidak menggubris bahkan anak buahnya yang mantan kepala Intelejen malah melecehkan Ketua MPR RI bapak Taufik Kiemas,saya mohon pertolongannya bapak Bagaimana ini kalau tidak bisa mungkin karena saya kurang jenius atau kurang pandai dan tidak bisa berbahasa Turki apalagi sering dilecehkan saya mohon bantuannya ingat ada Ramalan yang tidak menyenangkan dari peramal BULGARIA dulu bahwa kemungkinan Perang dunia bisa terjadi,saya mohon pertolongan untuk mendamaikan Dunia ingat Turki negara sekuler yang benar dan lurus saya mohon bantuannya tolong sekali lagi saya serius karena saya ingin juga disampaikan ke PBB atau UNESCO.
    Karena saya tidak suka kospirasi Yahudi yang berbahaya yang mengancam dunia ini bisa terjadi jika IRAN dan Israel berperang awas ini ancaman serius tolong ini bukan Guyonan tolong saya ,saya prihatin atas bencana kebakaran di TURKI saya sangat-sangat prihatin. Baik diRUSIA di Portugal atau mungkin bencana alam di Indonesia, Tolooooong saya!!!!

  4. syifa says:

    Turkish Summer Course,caranya gmn?

  5. kika says:

    bagaimana caranya saya bisa mendapatkan beasiswa ini?
    progrm apa saja yang ada??

  6. kriesthian says:

    afwan, …. rekomendasi apakah harus dari dua profesor, apakah tidak boleh yang lainnya, seperti atasa di kantor karena saya PNS

  7. elihAMID says:

    pa ada beasiswa magister bhs inggris ke AMerika?

  8. Ryan says:

    Untuk program master Informatika apa juga termasuk di dalam beasiswa tersebut ? dan persyaratannya serta komponen apa saja yang termasuk di beasiswa tersebut? terimakasih banyak

  9. arafat says:

    application form yang 2010-2011 bisa diunduh dmana?

  10. andre gustian says:

    saya ingin aply beasiswa S1 turkey but saya gk tau berkas2 pa yg harus dikirim ke embassy nya,,tolong kasih info ya !!!!!!!!!!!!!

  11. nadia says:

    Btw, pa da beasiswa k malaisya program komunikasi?

  12. Amar says:

    Apa di turky ada Program beasiswa kedokteran…….

  13. teza says:

    ass.
    ka, aq neneng dr smk 2
    ka mau tanya beasiswa ini tu sepenuhnya dari pemerintah dan termasuk biaya hidup gak ???

  14. mila says:

    pastpor boleh menyusul? tolong info beasiswa summer course tuk periode selanjutnya.. thx

  15. yanti says:

    saya ingin mendaftarkan adik saya yang baru lulus dari Pesantren arrayah sukabumi jurusan bahasa arab,saya minta informasinya yang lebih detail n formulirnya ..

  16. ajun says:

    kl lu2san stm bs ga yah buat daftar??

  17. humaira says:

    saya lulusan bahasa tetapi baru mengetahui info ini sekarang,apa masih ada perpanjangan waktu untuk program bahasa
    formulir terlampirnya dimana?
    terima kasih

  18. indah says:

    buat beasiswa S1 syarat,deadline,dan pilihan jrsn apa aj??

  19. dwi says:

    saya mw tnya syarat2 dan plhn jrusan buat lulusan SMA yg mw ngelanjut ke S1 apa aja??? trus yg grts apa aja?uang kuliah saja/trmsuk biaya hidup disana??

    tlg informasiny yg lbh detail,soalnya yg disini krg jlas..

    Trmksh,,

  20. Marjan says:

    Saya ingin mendaftarkan adik saya untuk beasiswa ke Turki kalau memang mendapatkan kesempatan

    Adik saya lulusan SMAN 1 Tarumajaya Tahun 2009
    Jurusan IPA, Komputer Oriented

    Bagaimana caranya, apakah gratis semuanya, atau tidak
    terus untuk program studinya apa ya, soalnya informasinya belum jelas

    Terimakasih

  21. jazuli says:

    askum.
    kalau boleh tahu. beasiswa ini untuk bahasa turki atau bahsa inggris

  22. puguh says:

    sertifikat toefl disertakan apa tidak?

  23. ISTI says:

    untuk beasiswa turki S1 , kalo pastpornya menyusul boleh nggak? dan apa tiket pesawat ditanggung sendiri?, trus untuk waktu seleksi dan pengumumannya kapan?
    atas perhatiannya saya ucapkan terimakasih

  24. fina says:

    bagaimana jika tidak belum bisa menguasai bahasa turki ?

  25. dwinda says:

    Untuk Turkish Summer Course, yang dibiayai oleh Pemerintah Turki apa saja ya? Apakah makan juga harus pakai uang sendiri?
    Kira2 berapa rupiah yang harus kita keluarkan kalau keterima?

  26. safrin says:

    bagaimana dengan passportnya?……nanti kalau diurus lebih dulu trus beasiswanya nggak dapat gimana?

  27. admin says:

    klik tab “Application Form” di artikel ini.. disitu ada link formulir aplikasi beasiswa turki 2009 dalam format .pdf

  28. Formulir terlampirnya sebelah mana ya?Makasih.

Leave a comment